ΠΑΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009

Ξαναμπήκαμε στο τριόδιο!!!!!!ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ #2
Με ένα «χρυσόβουλο» του 1351, που φέρει την υπογραφή του Ιωάννη Παλαιολόγου και μάλιστα με χειρόγραφο αντίγραφο, αναγνωρίστηκε η κυριότητα της Μονής Κασταμονίτου του Αγίου Όρους σε έκταση 20.000 στρεμμάτων, στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής.
Η αναγνώριση της κυριότητας προέκυψε έμμεσα από το Γ’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με πρόεδρο τον κ. Β. Νικόπουλο και μετά από προσφυγή της Μονής κατά αποφάσεων του Κτηματολογίου, του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής και του Εφετείου Θεσσαλονίκης, τα οποία και απέρριψαν τη διεκδικητική αγωγή κατά ιδιωτών λόγω αοριστίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, στην περιοχή που διεκδικεί η Μονή, υπάρχουν εκτάσεις περισσοτέρων από 700 ιδιωτών.
Το «χρυσόβουλο» έχει την εμφάνιση χειρόγραφου αντιγράφου, ενώ σε ιστορικό επίπεδο εγείρει αμφιβολίες ως προς την ισχύ του, καθώς τη χρονολογία κατά την οποία φαίνεται να έχει εκδοθεί στο θρόνο δε βρισκόταν ο Ιωάννης Ε’ Παλαιολόγος, αλλά ο Ανδρόνικος Α’ Κατακουζινός. Ακόμη, η περιοχή, στην οποία το χρυσόβουλο αναφέρεται, ονομάζεται Μυριόφυτο, τοπωνύμιο, το οποίο εντοπίζεται μόνο στην Ανατολική Θράκη.
Τον Απρίλιο του 2007, το Γ’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου δε δέχτηκε την αοριστία και ζήτησε την επανεισαγωγή της υπόθεσης στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Από την άλλη, το 1931 και με απόφαση της επιτροπής απαλλοτρίωσης απαλλοτριώθηκαν καλλιεργημένες εκτάσεις για να δοθούν σε ακτήμονες, αλλά και το Κτηματολόγιο που συντάχτηκε με σκοπό τη διάνοιξη του οδικού άξονα Νικήτης-Ν. Μαρμαρά, αναγνώρισε κυριότητα της Μονής μόνο σε δύο μικρά ακίνητα, χωρίς τότε η Μονή να αντιδράσει. Ακόμη, οι μεμονωμένες ιδιοκτησίες ου αναγνωρίστηκαν στη Μονή, δεν καλλιεργήθηκαν και δε αποτελούν παραλιακές εκτάσεις.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

  1. δεν μπορει το φτωχο μου το μυαλουδακι να κατανοησει γιατι χρειαζετε η εκκλησια στρεμματα επι στρεμματων και ακινιτα........
    ο ιουδας λενε προδοσε τον χριστο για 30 αργυρια....... ε αυτοι τον πουλαν για πολυ περισσοτερα....... μεγαλοσαν οι δουλειες τους :)

    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή