ΠΑΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009

Λυπούμαστε αλλά χάσαμε το κατηγορητήριο...

Εδώ και 34 ημέρες (από τις 9 Απριλίου), ο ανακριτής Νικ. Ζαγοριανός κρατούσε στο συρτάρι του επίσημο έγγραφο με το οποίο το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο συνομολογεί το «λάδωμα» από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, «πλην άλλων, και αξιωματούχων διαφόρων υπουργείων του ελληνικού κράτους καθώς και πολιτικών των δύο μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων». Πρόκειται για έγγραφο με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο, την ίδια ημέρα που απεστάλησαν οι πρώτες κλήσεις σε απολογία, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση διεκδικώντας ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής ζημιάς που υπέστη το συμβολικό ποσόν των 500.000 ευρώ. Η κρίσιμη αυτή εξέλιξη (την οποία αποκάλυψε η «Ε» το περασμένο Σάββατο) δεν είχε τεθεί από τον ανακριτή, ως όφειλε, υπόψη των συνηγόρων υπεράσπισης των εμπλεκόμενων στην υπόθεση, οι οποίοι ενημερώθηκαν εξωδικαστικώς από τον Τύπο και εύλογα χθες έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν τόσο στον κ.Ζαγοριανό όσο και στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθήνας….
«Αμελλητί»
Μάλιστα ορισμένοι από τους συνηγόρους, συνέδεαν την «απόκρυψη του εγγράφου» με το περιεχόμενό του καθώς, όπως εκτιμούν, αυτό καθιστούσε μονόδρομο την αμελλητί αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, ανεξάρτητα από τον φερόμενο ως χρόνο τέλεσης των αδικημάτων κι αν αυτά φέρονται παραγεγραμμένα ως προς τα πολιτικά πρόσωπα. Κάποιοι μάλιστα μιλούσαν ακόμη και για «σκόπιμη παράλειψη με στόχο τον ενταφιασμό των πολιτικών ευθυνών».
Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι στη δήλωσή του το Ελληνικό Δημόσιο, που εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών, δεν αναφέρεται μόνον σε «μίζες ιδίως σε σχέση με το σύστημα C4Ι», για το οποίο παρίσταται, αλλά υπερθεματίζοντας κάνει λόγο και για άλλες σχετικές συμβάσεις.
Στο έγγραφο με το οποίο το Δημόσιο συνδέει τη ζημιά που φέρεται να υπέστη από C4Ι και άλλες συμβάσεις με τα «λαδώματα» όχι μόνο κατηγορουμένων, πρώην στελεχών του ΟΤΕ και της Siemens, αλλά και πολιτικών προσώπων, αναφέρεται επί λέξει:
«Η εν θέματι ποινική δίωξη αφορά στην επί σειρά ετών διάθεση εκ μέρους οργάνων, υπαλλήλων, στελεχών κ.λπ. των εταιρειών “Siemens Α.G” και “Siemens Hellas Α.Ε.», και μέσω των “μαύρων ταμείων” και υπεράκτιων εταιρειών, χρηματικών ποσών σε υπαλλήλους και εν γένει αξιωματούχους διαφόρων υπουργείων του ελληνικού κράτους, καθώς και σε πολιτικούς των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων, προκειμένου οι εν λόγω εταιρείες να εξασφαλίσουν την έναντί τους ευνοϊκή διάθεση των πολιτικών και την προνομιακή μεταχείρισή τους σε σχέση με την ανάληψη έργων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (και ιδίως -αν και όχι μόνο- σε σχέση με το σύστημα ασφαλείας C4Ι) και την εξέλιξη των σχετικών συμβάσεων που αφορούσαν σε δημόσια έργα και κρατικές προμήθειες».
(Πηγή: Ελευθεροτυπία/epikairo)

Κυριακή, 10 Μαΐου 2009

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ....

Ο Ευγένιος Σπαθάρης δέν είναι πια μαζί μας, τα παιδιά μας θα ακούσουνε την φωνή του απο κασσέτα, δισκέτα οπτικό δίσκο ή ότι άλλο απλόχερα μας χαρίζει η τεχνολογία.

Ο ήρωας όπου ενσάρκωνε ό αξέχαστος Ευγένιος Σπαθάρης, μας συντρόφευε με τα αστεία του και τις έξυπνες ατάκες του, προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στην φτώχεια του, πάντα όλοι μας προσπαθήσαμε να πούμε έξυπνες ατάκες να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματά μας: την ανεργεία, την φτώχεια, τον πόλεμο, την αδικία, την καταστολή - πάντα ο καραγκιόζης ήταν επίκαιρος και θα είναι ακόμη για τα επόμενα χρόνια!Βαριά η κληρονομιά που μας άφησε, ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.
Ευγένιος Σπαθάρης, ο λαϊκός καλλιτέχνης με το δυναμικό πνεύμα, ο γνήσιος εμψυχωτής ενός λαϊκού ήρωα, ο ζωγράφος με την πλούσια χρωματική ζωντάνια , ο αληθινός εκφραστής της ελληνικής παράδοσης, μα, πάνω απ'όλα, η προσωποποίηση της ανθρωπιάς και της απλότητας.Γεννήθηκε στην Κηφισιά, το 1924, μέσα στην τέχνη του πατέρα του, Σωτήρη, την οποία ελάτρεψε.Από μικρός έδειχνε ότι ήταν ένα ανήσυχο, ερευνητικό πνεύμα αλλά και ένα πολύπλευρο ταλέντο.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης ξεκινά την καριέρα του το 1942 και από το 1945 έως το 1950 περιοδεύει δίνοντας παραστάσεις σε πολλά θέατρα και κινηματογράφους της Ελλάδας.


Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα όπου πραγματοποίησε και πραγματοποιεί αμέτρητες παραστάσεις για τον ελληνικό λαό, στον οποίο άλλωστε ανήκει ο Καραγκιόζης του, πρέπει να υπογραμμισθεί η εικοσάχρονη συμμετοχή του στα "Κρυστάλλεια" της Πεντέλης, η μακρόχρονη παρουσία του στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και οι εμφανίσεις του στα "Δημήτρια" που οργανώνονται στη συμπρωτεύουσα.

"Ο Άγγελος Σικελιανός είπε:Η τέχνη του Σπαθάρη είναι στη βάση της λαϊκής ψυχής και ζωής και μακάριος όποιος την αντικρίζει με τη σοβαρότητα που της οφείλεται. Μέσα της δεν κατασταλάζει μόνο η λαγαρή θυμοσοφία του λαού μας μπρος στα ανάποδα τον κόσμου, αλλά σκεπάζεται και η πηγαία δύναμη πόχει μέσα του και με την οποία υπερνικά αυτά τα ανάποδα με ψυχισμό ασύγκριτο, ανεβαίνοντας απ'τα σκαλιά της θείας του εξυπνάδας ως με τις κορφές τον ηρωισμού".

πηγή: http://www.karagiozismuseum.gr/