ΠΑΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ

Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

Ο εισαγγελέας ΚΑΤΑ του δολοφόνου κορκονέα

Ο εισαγγελέας της έδρας, Χ. Λακαφώσης, κατακεραύνωσε στην δίκη του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008.

Πιο συγκεκριμένα:
Άμφισσα
Την ενοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και του Βασίλη Σαραλιώτη για συνέργια στη πράξη του συναδέλφου του ,o εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, πρόταση που αν γίνει δεκτή από το δικαστήριο η προβλεπόμενη ποινή για τον κατηγορούμενο είναι η ισόβια κάθειρξη.

Όπως είπε ο κ. Λακαφώσης, το δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί τους ισχυρισμούς του Επ.Κορκονέα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος, ούτε του προτέρου εντίμου βίου του κατηγορουμένου, αλλά και επίσης να μη δεχθεί τους ισχυρισμούς του περί ειλικρινούς μεταμέλειας και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Είπε, μάλιστα, ότι ο Επ.Κορκονέας επιχείρησε μετά την πράξη του, ενώπιον των αρχών, να συσκοτίσει τα πραγματικά περιστατικά, ενώ επανέλαβε ότι είπε ψέματα ως προς την ένταση των γεγονότων που προηγήθηκαν των πυροβολισμών του.

Ο κ. Λακαφώσης τόνισε ότι «η πολιτεία ανέμενε από τον κατηγορούμενο να ασκεί τα καθήκοντά του με σεβασμό στα δικαιώματα και στη διαφορετικότητα των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τον Βασίλη Σαραλιώτη, ο κ. Λακαφώσης είπε στο δικαστήριο ότι τελούσε σε πλήρη γνώση της άδικης πράξης, στην οποία προέβαινε ο συνάδελφός του και μάλιστα ότι είχε βούληση να συμβάλλει σε αυτήν, καθώς, όπως είπε ο εισαγγελέας, «ενθάρρυνε τον Κορκονέα βρισκόμενος συνεχώς δίπλα του».

Μεγάλο μέρος της αγόρευσης του εισαγγελέα αφιερώθηκε στη συμπεριφορά των δυο κατηγορουμένων μετά τους πυροβολισμούς, ενώ κατέκρινε τον ισχυρισμό του Β.Κορκονέα, ο οποίος απολογούμενος είχε πει ότι μετά τους πυροβολισμούς σκεφτόταν το ενδεχόμενο ένορκης διοικητικής εξέτασης σε βάρος του.

Ο εισαγγελέας επικαλέστηκε πολλές καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι κατάθεσαν στο δικαστήριο ότι οι δυο ειδικοί φρουροί αποχώρησαν από την οδό Τζαβέλα μετά τους πυροβολισμούς απαθείς. Ενώ επισήμανε ότι πήγαν στο επίμαχο σημείο με σκοπό να επιδείξουν εγωιστική υπεροχή και με μία διάθεση εγωιστικής διαχείρισης της εξουσίας. Τόνισε επίσης -βασιζόμενος και πάλι σε μαρτυρικές καταθέσεις- ότι οι δύο ειδικοί φρουροί πιθανότατα όταν αποχωρούσαν ήρεμοι από την οδό Τζαβέλα γνώριζαν τι είχε συμβεί.

Εκτενή αναφορά έκανε στην αγόρευσή του ο κ. Λακαφώσης στην προσπάθεια, όπως είπε, κατά την διάρκεια της αυτοψίας που είχε διενεργηθεί στις 21 Δεκεμβρίου του 2008, να κατασκευαστούν στοιχεία και να καταρριφθεί η θέση του θύματος, σε σημείο που συσκότιζε την όλη έρευνα.

Όπως είπε ο κ. Λακαφώσης, αυτή η επιχείρηση συσκότισης είχε πρωταγωνιστές συγκεκριμένους αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν σε συνεννόηση με γυναίκα που γνώριζαν από παλιά και την οποία εμφάνισαν να υποδεικνύει μέσω κινητού την θέση του θύματος.

Επιστροφή στις 2 Σεπτεμβρίου

Η δίκη θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις συνηγόρων στις 2 Σεπτεμβρίου έπειτα από τη διακοπή λόγω καλοκαιριού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ