ΠΑΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον της Δέλτα

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2011-01-26

Σήμερα το πρωί στην Αθήνα, μία Αμερικανίδα αναρχική υπέβαλλε μήνυση εναντίον των ομάδων Δέλτα και Δίας της ΕΛΑΣ, καθώς και των αρμόδιων προϊσταμένων τους, με κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, σχετικά με τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη στη διασταύρωση Στουρνάρη και Πατησίων, ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση εναντίον του ΔΝΤ στις 15 Νοεμβρίου, 2010. Εν τω μεταξύ, 150 Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ακαδημαϊκοί -ανάμεσά τους ο Νόαμ Τσόμσκυ, η Τζούντιθ Μπάτλερ και ο Εμμάνουελ Βάλερσταϊν- καταδίκασαν τη συμπεριφορά της ομάδας Δέλτα απέναντι στους διαδηλωτές και ιδιαιτέρως τον ξυλοδαρμό της Αμερικανίδας διαδηλώτριας, αποκαλώντας τον τραυματισμό της "σχεδόν θανατηφόρο".
Κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον της Δέλτα

Η δικηγόρος της, Γιώτα Μασουρίδου ισχυρίζεται ότι η αστυνομία έπραξε με θανατηφόρο πρόθεση, δεδομένου ότι την χτυπούσαν για αρκετά μεγάλο διάστημα παρʼ ότι αιμορραγούσε εμφανώς από το κεφάλι και ήταν αναίσθητη και δεδομένου επίσης ότι οι ιατρικές γνωματεύσεις δείχνουν ότι η αστυνομία στόχευσε τα πιο ευάλωτα σημεία του σώματός της, χτυπώντας την επανηλλειμένα στο κεφάλι, τον αυχένα και την κοιλιακή χώρα. Το γεγονός ότι οι αστυνομικοί μετέφεραν το αναίσθητο σώμα της αρκετά μέτρα μέχρι το πεζοδρόμιο σημαίνει ότι είχαν πλήρη συνείδηση ότι εκείνη ήταν απολύτως αναίσθητη και δεν αντιδρούσε σε ερεθίσματα αλλά παρʼ όλα αυτά συνέχισαν τον ξυλοδαρμό πάνω στο πεζοδρόμιο -όπως αναφέρουν οι μάρτυρες- για άλλα δύο λεπτά. Η Μασουρίδου αναφέρει επίσης ότι δεδομένης της μικρής σωματικής διάπλασης της Αμερικανίδας, είναι προφανές ότι δύσκολα θα άντεχε μια τέτοια επίθεση από πολλούς αστυνομικούς (και υπʼ αυτήν την έννοια είναι καθαρή τύχη το γεγονός ότι είναι ακόμη ζωντανή).

Επιπροσθέτως, οι αστυνομικοί την άφησαν αναίσθητη στο πεζοδρόμιο, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι ήθελαν να αποφύγουν την ευθύνη για την σοβαρότητα του τραυματισμού της, ειδικά στην περίπτωση που δεν θα επιζούσε.

Εκτός από απόπειρα ανθρωποκτονίας, η Αμερικανίδα μηνύει την αστυνομία επίσης για κατά συρροή και από κοινού χρήση παράνομης βίας, παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.

Εξʼ αφορμής του ξυλοδαρμού της Αμερικανίδας αναρχικής συντάχθηκε μια διεθνής καταγγελία της ομάδας Δέλτα από 150 καθηγητές, δημοσιογράφους, νομικούς και πανεπιστημιακούς φοιτητές από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων αρκετών γνωστών ακαδημαϊκών και συγγραφέων όπως ο Νόαμ Τσόμσκι και η Τζούντιθ Μπάτλερ.

«Υπάρχει μια μακρά ιστορία καταγγελιών ενάντια στην ομάδα Δέλτα για βάναυση σωματική βία, καθώς υπάρχουνε αρκετές άλλες υποθέσεις διαδηλωτών που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα μετά από ξυλοδαρμό από την ομάδα Δέλτα.» αναφέρεται στο κείμενο της καταγγελίας. «Απαιτούμε την πλήρη αποκάλυψη όλων των στοιχείων ταυτότητας του συγκεκριμένου σκέλους της ομάδας Δέλτα που είναι υπεύθυνοι για αυτήν την υπέρμετρη επίθεση το βράδι της 15ης Νοεμβρίου.»

Έχουνε προϋπάρξει αντίστοιχες κατηγορίες εναντίον της ομάδας Δέλτα για υπέρμετρη βία ενάντια σε διαδηλωτές. Είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για το περιστατικό κατά το οποίο η καθηγήτρια Αγγελική Κουτσούμπου τραυματίστηκε σοβαρά την 6η Δεκεμβρίου του 2009, όταν αστυνομικός της ομάδας Δέλτα εφόρμησε κατά πάνω της με την μοτοσικλέτα του κατά την διάρκεια διαδήλωσης. Στις 4 Ιανουαρίου η πολιτική οργάνωση «Δικαίωμα» μήνησε την ομάδα Δέλτα και την ομάδα Δίας για μια επίθεση στο μπλοκ τους κατά την διάρκεια της γενικής απεργίας της 15ης Δεκεμβρίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου