ΠΑΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ

Κυριακή, 10 Μαΐου 2009

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ....

Ο Ευγένιος Σπαθάρης δέν είναι πια μαζί μας, τα παιδιά μας θα ακούσουνε την φωνή του απο κασσέτα, δισκέτα οπτικό δίσκο ή ότι άλλο απλόχερα μας χαρίζει η τεχνολογία.

Ο ήρωας όπου ενσάρκωνε ό αξέχαστος Ευγένιος Σπαθάρης, μας συντρόφευε με τα αστεία του και τις έξυπνες ατάκες του, προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στην φτώχεια του, πάντα όλοι μας προσπαθήσαμε να πούμε έξυπνες ατάκες να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματά μας: την ανεργεία, την φτώχεια, τον πόλεμο, την αδικία, την καταστολή - πάντα ο καραγκιόζης ήταν επίκαιρος και θα είναι ακόμη για τα επόμενα χρόνια!Βαριά η κληρονομιά που μας άφησε, ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.
Ευγένιος Σπαθάρης, ο λαϊκός καλλιτέχνης με το δυναμικό πνεύμα, ο γνήσιος εμψυχωτής ενός λαϊκού ήρωα, ο ζωγράφος με την πλούσια χρωματική ζωντάνια , ο αληθινός εκφραστής της ελληνικής παράδοσης, μα, πάνω απ'όλα, η προσωποποίηση της ανθρωπιάς και της απλότητας.Γεννήθηκε στην Κηφισιά, το 1924, μέσα στην τέχνη του πατέρα του, Σωτήρη, την οποία ελάτρεψε.Από μικρός έδειχνε ότι ήταν ένα ανήσυχο, ερευνητικό πνεύμα αλλά και ένα πολύπλευρο ταλέντο.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης ξεκινά την καριέρα του το 1942 και από το 1945 έως το 1950 περιοδεύει δίνοντας παραστάσεις σε πολλά θέατρα και κινηματογράφους της Ελλάδας.


Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα όπου πραγματοποίησε και πραγματοποιεί αμέτρητες παραστάσεις για τον ελληνικό λαό, στον οποίο άλλωστε ανήκει ο Καραγκιόζης του, πρέπει να υπογραμμισθεί η εικοσάχρονη συμμετοχή του στα "Κρυστάλλεια" της Πεντέλης, η μακρόχρονη παρουσία του στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και οι εμφανίσεις του στα "Δημήτρια" που οργανώνονται στη συμπρωτεύουσα.

"Ο Άγγελος Σικελιανός είπε:Η τέχνη του Σπαθάρη είναι στη βάση της λαϊκής ψυχής και ζωής και μακάριος όποιος την αντικρίζει με τη σοβαρότητα που της οφείλεται. Μέσα της δεν κατασταλάζει μόνο η λαγαρή θυμοσοφία του λαού μας μπρος στα ανάποδα τον κόσμου, αλλά σκεπάζεται και η πηγαία δύναμη πόχει μέσα του και με την οποία υπερνικά αυτά τα ανάποδα με ψυχισμό ασύγκριτο, ανεβαίνοντας απ'τα σκαλιά της θείας του εξυπνάδας ως με τις κορφές τον ηρωισμού".

πηγή: http://www.karagiozismuseum.gr/

2 σχόλια:

  1. εγραψε ιστορια..... τον ευχαριστουμε


    καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάντα ελπίζω ότι θα βρεθεί ο συνεχιστής του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή